Dieta okienkowa lub inaczej post przerywany to dieta polegająca na niejedzeniu przez wcześniej określony czas. Jej nazwa pochodzi z języka angielskiego i w oryginale brzmi intermittent fasting lub  w skrócie IF.  Jej założenie polega na wstrzymaniu się od spożywania posiłków przez określone godziny w ciągu dnia lub wybrane dni w tygodniu. Natomiast jeść możemy w tak zwanym oknie żywieniowym. Jest to dieta, na którą decydują się osoby chcące zgubić nadprogramowe kilogramy w dość szybkim czasie.

 

Warianty postu przerywanego

Możemy wyróżnić dwa najbardziej popularne warianty postu przerywanego. Jest to TRF oraz ADF. TRF(time-restricted feeding) zakłada skrócenie czasu przyjmowania posiłków. Jest to zwykle 8-10 godzin w ciągu doby. Najczęściej możemy spotkać się z systemem 16/8, w którym okno żywieniowe wynosi 8 godzin. Na początku  jednak zaleca się stosowanie zasady 14/10. Jest ona bardziej przyjazna dla organizmu na początku stosowania diety. Następnie możemy spróbować rozszerzyć czas postu o dodatkowe godziny. Warto jednak   w tym czasie stale obserwować reakcje organizmu.

Drugi wariant postu, czyli ADF (alternate day fasting) zakłada całodniowe poszczenie przeplatane dniami, w których możemy spożywać dowolną ilość jedzenia.  W dni utrzymania postu, przyjmujemy około 25% dziennego kalorycznego zapotrzebowanie. W związku z czym nie jest to całkowite głodzenie się. W pozostałe dni możemy przyjmować dowolne posiłki. Warto jednak zadbać o to, by był one zdrowe i w miarę możliwości nieprzetworzone. Jeśli zdecydujemy się na spożywanie tzw, śmieciowego jedzenia, może się okazać, że post w żaden sposób nie spełnia swojej roli i stosowanie diety nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.