Sałata jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Jest promowane jako zdrowy i przede wszystkim mało kaloryczny fundament sałatek. Wiele osób wprowadza ją do swojej diety i nie wyobraża sobie bez niej dnia.  Na pólkach sklepowych możemy znaleźć ją w różnych rodzajach. Oprócz typowej zielonej dostaniemy również czerwoną, która nie tylko jest smaczna i zdrowa, ale również nadaje się do dekorowania półmiska. Miłośnicy kruchej odmiany zapewne zdecydują się na sałatę lodową. Jest ona bardzo popularna, a swoją nazwę zawdzięcza swojej wyjątkowej strukturze. Jeśli zamówimy w restauracji sałatkę grecką lub z innymi dodatkami, najczęściej do jej przygotowania zostanie użyta właśnie sałata lodowa.  Obok niej na półce często możemy spotkać rzymską, która wbrew pozorom wcale nie pochodzi z Włoch.  Każda z nic ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak, który jednak nie każdy doceni. Wielbiciele mięsa i zdecydowanych nut smakowych mogą ją nazwać mdłą i bez wyrazu. Dlatego wiele osób łączy ją z różnego rodzaju sosami. Należy jednak pamiętać, że w zależności od tego co użyjemy do ich przygotowania, zależy kaloryczność i wartość energetyczna naszego posiłku.

 

Bez względu na rodzaj, 100 gramów sałaty to około 20 kilokalorii. Nie są one jednak puste. Warzywo zawiera bowiem witaminę A, witaminy z grupy B z naciskiem na B1 i B2, witaminę C, a także kwas nikotynowy.  Oprócz witamin jest również cennym źródłem mikroelementów. W sałacie możemy znaleźć żelazo, jod, potas, magnez, wapń. Jest również bogata w chlorofil. Ze względu na zawarty w niej kwas foliowy zalecana jest kobietom w ciąży

Wszystkie gatunki sałaty łączy jedna substancja o nazwie intubina i to ona jest odpowiedzialna za charakterystyczny gorzki smak, Substancja jest odpowiedzialna za produkcję żółci i pracę wątroby. Oprócz tego zaostrza apetyt, a także, co jest bardzo cenne, ułatwia spalanie tłuszczów, dzięki czemu nie odkładają się one w postaci komórek tłuszczowych.