Dobre odżywianie to podstawowy aspekt utrzymania zdrowego stylu życia. Jednak w świecie, w którym przetworzona żywność dominuje niemal we wszystkim, a nasze nawyki żywieniowe są uwarunkowane kampaniami marketingowymi przemysłu spożywczego, pojawia się pytanie nie tylko co jeść, ale także kiedy nie jeść.

Choć możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, często jemy, mimo że nie musimy, a nawet zamieniamy to w nawyk, wzorzec zachowania, który przyjmujemy za normalny i naturalny… mimo że tak nie jest.

Korzyści płynące z postu kontrolowanego

Post to zwyczaj praktykowany od wieków przez wiele różnych kultur i z różnych powodów, ale ostatnio odkryto, że oprócz wartości kulturowej, jeśli jest wykonywany we właściwy sposób, może stać się sprzymierzeńcem do zdrowszego życia.

Przyjrzymy się niektórym zaletom postu, chociaż powinno być jasne, że niektóre z nich zależą od czasu trwania postu. Oczywiście ta aktywność musi iść w parze z dobrym nawodnieniem i monitorowaniem ogólnego stanu zdrowia, aby nie przyniosła efektu przeciwnego do zamierzonego lub szkodliwego, jak zobaczymy. Przynajmniej przez kilka pierwszych prób postu warto zasięgnąć fachowej porady, którą łatwo uzyskać.

Jeżeli chcesz poznać inne sposoby na rzucenie zbędnych kalorii, to sprawdź przewodnik po najpopularniejszych dietach na nieziemsko.pl.

Pomaga spalać tłuszcz w sposób naturalny

Tłuszcz, który mamy rozrzucony po naszym ciele jest w zasadzie dużym magazynem energii. Dlatego te magazyny tłuszczu są zużywane przez organizm dopiero wtedy, gdy tłuszcz dostępny w innych częściach ciała został już zużyty.

Dlatego post jest bardzo przydatnym kontekstem do spalenia dobrej części tego nagromadzonego tłuszczu, czego nie osiągniemy robiąc intensywne sesje ćwiczeń trwające krócej niż 60 minut, czyli to, co zwykle robi się idąc na siłownię.

Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia procesów zapalnych

Wykazano, że kontrolowany post zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia procesów zapalnych, a także działa jako czynnik ochronny przed niektórymi chorobami układu krążenia. Może to wynikać z faktu, że sprzyja eliminacji toksyn nagromadzonych w organizmie.

Przyczynia się do utraty wagi poprzez utrzymanie masy mięśniowej

Wiele osób uważa, że rezygnacja z wysokokalorycznych produktów i zastąpienie ich innymi pokarmami wystarczy, aby schudnąć, jednak w wielu przypadkach służy to jedynie utracie masy w ogóle, a zwłaszcza mięśni, ponieważ brakuje surowca, z którym można je utrzymać.

Spowalnia biologiczne procesy starzenia się

Ograniczenie kalorii zarządzane poprzez kontrolowany post spowalnia procesy związane ze starzeniem się, a zwiększona produkcja „białka młodości” wydaje się być w to zaangażowana.

Jest to dobry psychologiczny punkt zwrotny

Post daje możliwość przyjęcia nowych nawyków żywieniowych po jego zakończeniu, choć początkowo może to być trudne, jeśli byłeś mocno przywiązany do starych nawyków żywieniowych.