Wiele się mówi o zakwaszeniu organizmu i problemach zdrowotnych z tym związanych. Nadmierna kwasowość organizmu może prowadzić nawet do chorób serca czy cukrzycy. Dieta alkaliczna czy inaczej dieta zasadowa może nam pomóc przywrócić prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele.

Na czym polega dieta alkaliczna?

Dieta alkaliczna to nic innego jak zwiększenie procentowej ilości produktów zasadowych (80% ) o pH wynoszącym 7-10 (prawidłowe pH organizmu to 7, 35 – 7, 45) i ograniczenie spożywania produktów kwasowych (20%), o niskim pH w naszej codziennej diecie. Produkty zasadowe to w większości warzywa i owoce a w szczególności: buraki, czosnek, imbir, dynia, włoszczyzna, cebula, pietruszka, rzodkiewka, brukselka, cukinia, sałata, seler, bakłażan, kalafior, ogórek zielony, kiwi, jabłka, grejpfruty. Jak również zioła, a szczególnie mięta, melisa, tymianek, oregano, bazylia. Produkty kwasowe, których powinniśmy ograniczyć stosując dietę alkaliczną to m. in. mięso, tłuszcze, sery, słodycze, cukier, biały chleb, alkohol, zboża, mleko.

Dieta alkaliczna – zalety

Dieta alkaliczna pomaga przede wszystkim utrzymać naturalną kwasowość organizmu, co sprzyja prawidłowemu działaniu układu odpornościowego i pokarmowego. Dzięki niej również nasza skóra będzie bardziej jędrna i pełna blasku, a my sami pełni energii.

Kiedy stosować dietę alkaliczną?

Dietą alkaliczną powinny zainteresować się w szczególności osoby, które zauważą u siebie takie objawy jak: zawroty głowy, mroczki przed oczami, częste bóle głowy, nudności, ogólne osłabienie. Wszystkie to objawy świadczą bowiem o zakwaszeniu organizmu. Dieta alkaliczna będzie idealna w takiej sytuacji.

Dieta kopenhaska